Gedetacheerd en zelfstandige: een prima combinatie

 In Recruitment

Mensen die denken dat gedetacheerd zijn betekent dat je fulltime bij de opdrachtgever zit, hebben het bij het verkeerde eind. Als gedetacheerde kun je er prima een eigen bedrijf op nahouden, zo ervaart ook Luc IJsseldijk. Naast zijn opdrachtgevers vanuit detachering voert hij ook nog opdrachten uit voor het door hem opgerichte risicomanagementbureau Risistent.

Binnen finance komt het wel vaker voor dat iemand een eigen bedrijf heeft naast zijn of haar werkzaamheden als gedetacheerde.. “Ik heb bijvoorbeeld de wens om twee dagen in de week werkzaamheden voor Risistent uit te voeren en me de overige drie dagen te laten detacheren”, legt Luc IJsseldijk uit. Met zijn risk consultancybureau “Risistent” staat hij het MKB bij met het in kaart brengen van bedrijfsrisico’s en helpt hij hen met het beheersbaar maken van deze risico’s. “Tijdens mijn werkzaamheden als verzekeringsadviseur ben ik een nieuwe werkwijze gaan vormen, waar uiteindelijk een eigen adviesbedrijf uit voort is gekomen.” Aangezien dit eigen bedrijf gefinancierd moet worden én er veel  vraag is naar specialistische kennis op het gebied van bedrijfsverzekeringsvraagstukken, besloot hij zich daarnaast te laten detacheren.

IJsseldijk: “Gelukkig vullen mijn taken als gedetacheerde bij Rabobank de werkzaamheden voor Risistent goed aan.” IJsseldijk verwacht dat de opdrachten voor Risistent de aankomende periode, onder invloed van de ISO-9000 kwaliteitsstandaarden, die goed aansluiten bij zijn riskmanagement-opvattingen, flink gaan toenemen.

Overleg
Vanzelfsprekend is het aantal dagen dat hij als gedetacheerde wil werken en het aantal uren dat hij aan Risistent wil besteden weleens een onderwerp van discussie met de detacheerder. “Flexibiliteit kent geen tijd, dus als het betekent dat ik maar één doordeweekse dag aan Risistent kan besteden  omdat de detacheerder anders die opdracht voor me niet kan binnenhalen, dan moet je wel bereid zijn daarin mee te bewegen.”

Als gedetacheerde met een eigen onderneming krijg je ook veel terug van je detacheerder. Je maakt gebruik van elkaars netwerken. Kennis en ervaringen worden met elkaar gedeeld. Samen gaan we op zoek naar verdieping en uitbreiding van markten op het gebied van risico- en verzekeringsconsultancy én detachering. We hebben immers beide onze ervaringen binnen de markt van de accountancy. In dat kader ben ik bijvoorbeeld samen met de detacheerder bij fintech-onderneming SynnoFin langsgegaan.

Daarnaast wijkt zijn aanpak als risk manager af van hoe dit vak traditioneel gezien wordt aangevlogen. “Binnen mijn aanpak vraag ik alle bedrijfsdocumenten op, om vervolgens na te gaan of deze kloppen. Bestaan daar twijfels over, dan haal ik er een specialist bij. Binnen de conventionele benadering bestaat er veel angst voor aansprakelijkheidsissues, dus willen ze vooral hun vingers niet branden aan vervolgonderzoek.” Wil je de aanpak van IJsseldijk, dan kom je niet uit bij de traditionele partijen en vice versa.

Detachering en ondernemen zitten elkaar dus niet in de weg. Sterker nog: je laten detacheren houdt je inkomensniveau op peil, terwijl je als financial in de branche actief blijft waarbinnen je je met je onderneming wilt profileren. Win-win-win dus.