How-to: 5 kledingtips voor de bankier

 In Ontwikkeling

De inhoud is belangrijker dan het uiterlijk, laat dat duidelijk zijn. Maar de uiterlijke verschijning speelt wel degelijk een rol als je beoordeelt of je iemand deskundig en betrouwbaar vindt. We vroegen een aantal experts op het gebied van mode en onbewuste beeldvorming naar de do’s and dont’s op het gebied van kleding. Als je hun tips volgt, dan kan de inhoud zijn werk doen – precies zoals het hoort.

1. Kies voor klassiek

Een simpele vuistregel uit de koker van consultant onbewuste beeldvorming Anke van Luyt: hoe klassieker de dracht, hoe meer kennis en macht. Volgens haar koppelen we onbewust betrouwbaarheid, kennis, kunde en sympathie aan de kledingstijl. Binnen het kader financiële dienstverlening zijn de meer klassieke items van belang om bovengenoemde eigenschappen te etaleren. Klassiek is echter niet statisch. Van Luyt: “Wat we nu waarnemen, zijn vooral de kleuren blauw en grijs in veel meer schakeringen en stofkeuzes dan voorheen. Het gebruik van diverse blauwtinten bij elkaar, met een medium contrast als resultaat, geeft bijvoorbeeld aan dat je een teamspeler bent. Dat is een mooie waarde om uit te stralen middels kleding.”

2. Blijf weg bij aardetinten

Mensen die zich kleden in aarde- of groentinten geven aan de ander belangrijker te vinden dan zichzelf. Ze verliezen hiermee alle status die binnen het bedrijfsleven zo belangrijk is. Hoewel bankiers met aardetinten wel tot op zekere hoogte een betrouwbaar imago kunnen afdwingen, is het de vraag of klanten een bankier zullen vertrouwen die zichzelf niet belangrijk vindt.

3. Slim fit en robuust

De vorm voor komend seizoen wordt volgens lifestyle-journalist Onno Aerden voornamelijk ‘slim fit’. Ook acht hij de kans groot dat we weer robuustere kleding gaan dragen. “Je ziet de ‘double-breasted’ jas terugkomen. Als je nu een vest aandoet naar de bank, dan maak je een statement. Maar binnen tien jaar is-ie weer terug”, aldus Aerden.

4. Zoek het in de details

Dat men op de Zuidas qua kleding vaak risico’s vermijdt, zorgt er volgens trendwatcher Vincent Evers voor dat er geen warme relatie uitgeademd wordt. Hij is van mening dat iets meer opvallen best mag. Dat hoeft niet heel uitgesproken met een gekleurd kostuum, maar kan ook met details. “Met brillen kun je veel bereiken. Een leuke bril maakt je net even anders.” Sommige mensen noemen klassiekere kleding saai. Je kunt echter spelen met kleding door kleine details toe te voegen, zoals een bijzondere binnenvoering in je jasje. Je ziet er dan representatief uit, maar hebt je kleding wel ‘gecustomized’. Aerden is ervan overtuigd dat kleding een verlengstuk moet zijn van degene die het draagt. “Kleding kan laten zien dat je goed in je vel zit. Kleding zegt iets over jezelf, omdat je jezelf kan zijn in die kleding.” Daarbij maakt hij wel een kanttekening: “Vraag jezelf af: kan ik aan wat ik aan heb?”

5. Pas kleding aan op omstandigheden

Volgens Van Luyt gaan veel mensen nog voorbij aan de omstandigheden van de dag. “Ons onderbewustzijn geeft aan wat we nodig hebben die dag. Als ik voor de dag van morgen een rood jasje klaar heb hangen, maar mijn haar wil niet in model, dan kies ik ’s ochtends alsnog voor een minder opvallend exemplaar, om uit de schijnwerpers te blijven. Ik moedig mensen aan om in hun agenda te kijken en zich af te vragen wat ze nodig hebben die dag. Wie tref ik vandaag, en welke indruk wil ik daar maken?”