Case Grootbank: “Het gaat erom dat de professional de mooie kreten van het detacheringsbureau waarmaakt”

 In Recruitment

Een kandidaat moet niet alleen op papier het juiste profiel hebben, maar ook goed passen binnen het team. Ook bij een tijdelijke vervanging. Dat bleek het geval bij een van de grootbanken, waar een kredietspecialist van FBD Bankmensen na een vervanging van vier maanden, voor een tweede keer werd teruggevraagd. De bank en de detacheerder blijken een goede match.

FBD Bankmensen krijgt steeds meer aanvragen van de betreffende bank voor hoger opgeleid bancair personeel van vestigingen op verschillende plaatsen in het land. De bank werkt niet graag met ‘cv-schuivers’ en het partnership met FBD breidt uit. Ook in het zuiden van het land wordt FBD inmiddels goed gevonden. Een samenloop van omstandigheden was de reden om FBD in te schakelen. Drie collega’s gingen met zwangerschapsverlof, een reorganisatie nam steeds vastere vormen aan en de bank had forse groeidoelstellingen. Die combinatie van factoren vormde de aanleiding voor een van de lokale bankdirecteuren om te kiezen voor externe inhuur. “De zwangerschappen hadden we nog met ons team van dertig collega’s kunnen opvangen, maar in combinatie met de andere twee factoren waren de extra handjes zeer welkom. Dat was de aanleiding voor onze opdracht aan FBD Bankmensen.”

Voor de inhuur van externen heeft de bank een aparte afdeling : “In principe kan ik mijn vraag daar rechtstreeks bij uitzetten; zij zoeken dan in de markt bij diverse detacheerders naar geschikte kandidaten. Maar als je zelf contacten in de markt hebt met detacheerders, mag je die ook inzetten. Kort daarvoor had ik een gesprek gehad met Hepke Petter, Manager New Business en Jean Pierre Meulendijks, regiomanager Zuid bij FBD Bankmensen. Dat gesprek beviel uitstekend. Toen er uiteindelijk een plaatsingsmogelijkheid was, besloten we de proef op te som te nemen.”

Goede match, juist op competenties en gedrag

In dit geval ging het om een kredietspecialist/-analist voor de periode van vier à vijf maanden. De bankdirecteur stelde een vacaturetekst op alsof het ging om een vaste kandidaat. “Maar goed, op papier beschrijf je puur de inhoud. Waar het ons echt om ging waren competenties en gedrag: is dit de persoon die bij ons team past? We wilden de diversiteit waarborgen en ook echt toegevoegde waarde krijgen voor de persoon die je tijdelijk mist. Wat ik sterk vond was dat FBD Bankmensen niet zei ‘stuur ons maar een profiel dan zoeken wij een kandidaat’, maar ze wilden echt weten in welk team de persoon ging werken. Zij maken het verschil met andere detacheerders door écht te informeren en een goede match te maken.”

Teruggevraagd

De persoon die de bank aangeboden kreeg, rondde zijn periode goed af en werd ook nog een keer teruggevraagd. Recent begon hij aan zijn tweede opdracht. De trieste aanleiding was dat er binnen hetzelfde team een kredietspecialist voor langere tijd afwezig was. “Omdat het om hetzelfde team ging en het profiel zo prima paste, was het logisch om dezelfde persoon weer in te huren”, zegt de directeur. “Gelukkig was hij ook beschikbaar. Dat geeft alleen maar aan dat die eerste keer prima bevallen is. Hij werkt nog voor ons tot en met oktober.”

Gedurende de samenwerking bleef FBD Bankmensen in contact met de bank om de voortgang te evalueren. “Vanuit mijn functie onderhoud ik dat niet”, legt hij uit, “dat doet de teammanager Kredieten. “Voldoet de persoon aan de verwachtingen? Moeten we bijsturen? We kregen een zeer ervaren kandidaat, dus in dit geval was het tussentijds contact minder frequent.”

Baat bij reorganisaties

Wie de financiële wereld volgt, ziet dat het FD en andere kranten er vol van staan: de ene reorganisatie volgt de andere op en daar ontkomt geen bank aan. “Dat is de werkelijkheid waar we mee te dealen hebben. We moeten ons aanpassen aan wat de klant en markt vragen.” Een reorganisatie heeft voor de eigen medewerkers de consequentie dat ze ook niet geselecteerd kunnen worden. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat andere kwaliteiten nodig zijn. Je neemt dan afscheid van een hele groep kundige en deskundige mensen.” Vaak blijven er na dergelijke selectierondes toch vacatures bestaan die niet ingevuld kunnen worden met eigen mensen. “Je ziet altijd een na-ijleffect: als er gaten ontstaan die niet ingevuld kunnen worden, komt een partij als FBD Bankmensen in beeld.”

Dat geldt ook bij deze partij, die FBD Bankmensen zeker nog eens zou benaderen en ook de mores van andere detacheerders kent: “Websites van detacheerders adverteren hun kandidaten met bekende kreten als: professioneel, toegewijd, authentiek. Maar uiteindelijk: the proof of the pudding is in the eating. Het gaat erom wat de persoon laat zien als hij bij je werkt. Maakt hij waar wat er op de website wordt geschreven? Je associeert de kandidaat wel met de organisatie die hem of haar op pad stuurt. Uiteindelijk is het mensenwerk.”

Start typing and press Enter to search