De bank anno nu: iedereen werkloos

 In Sectortrends

De financiële sector staat sinds de crisis van 2008 onder zware druk om te veranderen en wordt hierdoor gedwongen te innoveren. Deze innovatiedrang heeft grote gevolgen voor financiële instellingen en het personeelsbestand in deze organisaties. Waarom zijn al deze banen op het spel komen te staan?

Het aantal arbeidsplaatsen in de financiële sector nam de afgelopen acht jaar sterk af en het einde is nog niet in zicht. Grote banken in Europa en de Verenigde Staten hebben in 2015 het verlies van bijna 100.000 banen aangekondigd en in 2016 zullen daar nog eens duizenden ontslagen bovenop komen. Dat schreef zakenkrant Financial Times in 2015 op basis van eigen onderzoek. Het banenverlies komt neer op meer dan tien procent van het totaal bij de elf grote banken in Europa en de VS die nieuwe ontslagen hebben aangekondigd.

De Nederlandse bankensector blijft niet bepaald achter op deze trends. FNV Finance voorspelde drie jaar geleden al dat in totaal de helft van de banen bij banken verdwijnt. In het geval van de drie grote banken geldt dat deze inderdaad nog verder krimpen. Rabobank geeft aan naar digitale oplossingen en vernieuwingen te kijken. ABN Amro wil het aantal kantoren terugbrengen en tegelijkertijd het dienstenaanbod concentreren. En ook ING noemt digitalisering van bankactiviteiten een reden voor het schrappen van banen.

Met digitalisering komen we op een thema dat veel wordt genoemd als veroorzaker van reorganisaties. De crisis heeft ook een rol gespeeld, maar er is veel meer aan de hand. De sector is verouderd en moet zich razendsnel aanpassen. Verouderde systemen en verdienmodellen, met dure administratieve medewerkers, een prijzige buitendienst en dure filialen kunnen niet opboksen tegen online concurrenten. Via het directe kanaal kunnen consumenten snel, gemakkelijk en vooral goedkoop hun financiële zaken regelen.

Is dit het hele verhaal?

Was het maar zo’n feest voor banken. Want dat zou betekenen dat zij weer concurrerend worden door het stroomlijnen van hun organisaties, alsnog te investeren in online dienstverlening en het vervangen van administratieve medewerkers door systemen. Er verschijnen branchevreemde aanbieders op de markt, die de consument beter ‘kennen’ dan de verzekeraars en banken. Partijen als Google, Apple, Facebook en Amazon storten zich vroeg of laat op de financiële sector en doen dat – zeker op onderdelen – beter dan de huidige aanbieders. Waarom? Omdat klantervaring en marketing in hun genen zit. Op het vlak van innovatie zullen banken dus heel hard aan de slag moeten.

Start typing and press Enter to search