MUNT Hypotheken: mensen moeten de beste in hun vak willen worden

 In Recruitment

MUNT Hypotheken is een hypotheekaanbieder die alles net even anders doet. De hypotheekaanbieder bestaat ongeveer drie jaar en financiert zijn hypotheken met geld afkomstig van Nederlandse pensioenfondsen. Het bedrijf heeft veel kernprocessen uitbesteed en bestaat om die reden uit een kleine kern aan werknemers. Momenteel zijn dat er 25. In 2020 verwacht directeur Jeroen Looman dertig mensen in dienst te hebben, die dan hopelijk een portfolio van 20 miljard beheren.

“Toen we drie jaar geleden begonnen, haalden we vooral mensen uit ons eigen netwerk”, vertelt oprichter en directeur van MUNT Hypotheken Jeroen Looman. “Werknemers stonden niet in de rij voor een startup als de onze. Ze zagen het als risicovol, en misschien een beetje abstract.”

Headhunters
MUNT Hypotheken klopte in eerste instantie ook bij een aantal headhunters aan. Dat bleek geen succes. “Headhunters kwamen met zware bankjongens en enorme salarissen”, aldus Looman. “Dat konden wij natuurlijk niet bieden. Bovendien waren die bankiers ook niet zo geschikt.” De snelst groeiende hypotheekaanbieder van Nederland zoekt vooral andersdenkende mensen, die niet alleen meedenken, maar vooral ook uitvoeren en zelf verantwoordelijkheid nemen. “Mensen die al twintig jaar bij een bank zitten doen dat toch minder. Bovendien zijn ze niet gewend om aan het begin van de cyclus te staan, om alles vanaf het begin op te bouwen”, vult Looman aan.

Echte professionals
Waar de traditionele grootbanken alles zelf willen doen, besteedt MUNT Hypotheken zoveel mogelijk kernprocessen uit. Dit betekent dat de aanbieder eigenlijk alleen maar echte professionals in dienst heeft. “Want”, zo stelt Looman, “het managen van uitbestede kernprocessen vereist behoorlijke capaciteiten. Misschien wel meer dan iemand die dezelfde processen inhouse managet.”

Aanvulling team
Bij het aannemen van nieuwe mensen gaan ze bij MUNT Hypotheken uit van het onderbuikgevoel. Dat is voornamelijk geënt op mensen die van de gebaande paden willen afwijken. Natuurlijk moet iemand over de juiste competenties beschikken, maar een kandidaat moet ook een aanvulling zijn op het team. “We werken hier met purpose, autonomy en mastery”, zegt Looman. “Mensen moeten de beste in hun vak willen worden, gezamenlijk naar hetzelfde doel streven, en daarbij het gevoel hebben op een zelfstandige wijze aan dit doel bij te dragen.”

Starters
De hypotheekaanbieder heeft een aantal mensen in dienst die fris van de opleiding afkomen. Het aantrekken van young professionals was in het begin erg, omdat MUNT Hypotheken geen traineeship heeft, of een uitgestippeld leertraject. Iets waar studenten tegenwoordig naar op zoek zijn. Looman: “Wat wij bieden, is iets anders. De mogelijkheden zijn er om snel en veel te leren, maar een werknemer moet zelf die mogelijkheden creëren en zelf zijn traineeship vormgeven” Deze filosofie sluit min of meer aan bij de carrière van Looman zelf, die zonder (academische) opleiding directeur en mede-eigenaar van de snelst groeiende hypotheekaanbieder van Nederland is geworden.