“Ontwikkeling is van levensbelang”

 In Sectortrends

Met de FBD Academie biedt financieel detacheerder FBD zijn professionals de opleidingsmogelijkheden die hem of haar toekomstbestendig maken én FBD meer mogelijkheden wanneer het aankomt op opdrachten aannemen. Goed luisteren naar zowel opdrachtgevers als -nemers levert dankbare inzichten op, waar de FBD Academie het aanbod weer op af kan stemmen. We praten hierover met Petra Lammerink, coördinator Opleidingen van deze Academie.

Een aantal jaar geleden werd de FBD Academie opgericht omdat de detacheerder, versplinterd, al veel verschillende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aanbood. “We besloten toen dat het verstandig is om alle initiatieven te bundelen. Met de FBD Academie zijn we in staat om alles goed te monitoren.” Aan het woord is Petra Lammerink, coördinator Opleidingen bij de FBD Academie. Het overzicht bewaren is belangrijk, want het gaat hierbij niet alleen om gedetacheerden die een opleiding of een cursus willen volgen. “Ook wanneer één van onze opdrachtgevers met een specifieke opleidings- en ontwikkelingsvraag rondloopt, kunnen wij daarin voorzien.”

Het is echter niet zo dat de FBD Academie trainers in dienst heeft: in die zin verschilt de organisatie van een opleidingsinstituut. “Wij kopen in principe alles in of maken gebruik van de expertise van onze eigen finance professionals. Om maar een voorbeeld te geven: we zijn nu bezig met een opleidingstraject MKB bij de Rabobank in de regio Den Haag. Hier worden drie onderdelen in behandeld: kennis, coaching en vaardigheden & competenties. De laatste twee aspecten verzorgen wij met onze eigen professionals, in combinatie met het inhuren van trainingsbureaus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cursus acceptaties schrijven, maar ook aan een cursus gesprekstechnieken, waar wij dus weer een bij ons bekend opleidingsbureau voor inhuren. Wij organiseren en faciliteren.”

De markt

De eigen professionals zijn een dankbaar ijkpunt voor de mensen van de FBD Academie. “Bij hen peilen we naar de behoefte in de markt en waar ze zelf wel wat verdere training en ontwikkeling bij kunnen gebruiken.” Wat de academie merkt is dat kennis steeds meer een hygiënefactor is voor veel organisaties en dat zij vandaag de dag voornamelijk op competenties en vaardigheden selecteren. Hoewel algemene kennissessies, die van toegevoegde waarde zijn, niet zullen verdwijnen. “Laatst hebben we bijvoorbeeld een kennissessie compliance georganiseerd. Hetzelfde geldt voor een blockchain-sessie.” Niet noodzakelijk voor het uitoefenen van hun functie, maar wel voor velen interessant en daarmee een toevoeging.      

Wat er van de mensen wordt gevraagd verandert, dus ook de meest gevraagde functies wijzigen doorheen het tijdsbeeld. Lammerink: “Compliance, business controllers, risk managers: die rollen worden steeds belangrijker. In dat kader kijken we ook weer naar al onze andere professionals, om te achterhalen wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat ze breder en duurzaam inzetbaar zijn.”

Communicatieve vaardigheden

Technologische ontwikkelingen gaan ook niet aan de wereld van financieel dienstverleners voorbij. Hoewel het wat tegenstrijdig klinkt, betekent dit dat juist het ontwikkelen van de communicatieve vaardigheden van de finance professionals steeds belangrijker wordt. “ICT-vaardigheden écht trainen is lastig: daar gaan mensen jarenlang voor naar school. Juist op het vlak van communicatieve vaardigheden en sociaal contact kunnen onze mensen juist van toegevoegde waarde zijn ten opzichte van algoritmen en systemen.” In de ogen van Lammerink is het bestaansrecht van de financieel professionals dus gelieerd aan het blijven ontwikkelen van de ‘zachtere’ competenties.

Het verplicht stellen om een cursus of opleiding te volgen, daar gelooft de FBD Academie niet in. “Natuurlijk, sommige opleidingen móéten onze professionals volgen, omdat ze anders hun vak niet uit mogen oefenen, maar verder gaan we uit van iemands intrinsieke motivatie. Persoonlijke ontwikkeling is van belang om je te onderscheiden.” Ontwikkeling is van levensbelang. Een selectie aan de poort maakt dat er alleen mensen worden aangenomen die deze ‘groeiwens’ ook echt in zich hebben.

Kip-ei verhaal

Het kunnen bieden van opleidingsmogelijkheden is essentieel om je ervan te verzekeren dat mensen bij je willen komen en blíjven werken. Lammerink: “De arbeidsmarkt is hartstikke krap, dus de juiste werknemers vinden en behouden gaat of staat met deze extra’s kunnen bieden.” Het type opdrachtgevers breidt uit, maar het matchen van kandidaten en opdrachten blijft een dunne draad waar detacheerders op balanceren. “Mensen aannemen waar je nu nog geen opdrachten voor hebt, is niet wenselijk, maar drie keer een ‘nee’ moeten verkopen aan een opdrachtgever omdat je het gewenste profiel niet in je portefeuille hebt is evenmin wat je wilt.” Een beetje het kip-ei verhaal: je hebt geen opdrachten, dus geen mensen, maar er komen ook geen mensen naar je toe omdat de opdrachten ontbreken. “Dat is een spel dat je blijft spelen en maakt het breed inzetbaar maken van mensen nóg belangrijker.”