Wat is het effect van blockchain op financiële professionals?

 In Sectortrends

De komst van blockchain is disruptief voor de arbeidsmarkt. Alle grote bedrijven investeren in de technologie. Oude zekerheden verdwijnen, maar daar komt wel wat voor in de plaats. Hoe kunnen ‘bankmensen’ hun waarde op de arbeidsmarkt behouden?

In 2026 gebruiken financiële dienstverleners blockchain voor tal van alledaagse toepassingen. Dit gelooft maar liefst 89 procent van de Europese en Amerikaanse topmanagers in het bank- en verzekeringswezen. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door TABB Group in opdracht van consultancy- en technologiebedrijf Synechron, komt met deze opvallende statistiek. Daaruit blijkt wel dat de sector de scepsis voorbij is wat betreft blockchain, ziet ook Carlien Roodink, die als adviseur en matchmaker financiële dienstverleners helpt met digitale innovatietrajecten. “Toen ik in 2011 voor het eerst over bitcoin hoorde, op dat moment de meest bekende toepassing van blockchain, vond men het in deze sector allemaal maar niks. Die houding is de laatste twee jaar wel veranderd. Nu wil men het juist snappen en doorgronden. Zelfs de Nederlandse Bank is gaan experimenteren met een eigen ‘coin’ op basis van blockchain-technologie.”

Nu nog de happy few, straks iedereen
Roodink heeft zelf een achtergrond in het bankwezen (onder meer De Nederlandsche Bank) en schreef meerdere publicaties over digitale ontwikkelingen in de sector. Bovendien wordt ze regelmatig gevraagd als spreker en dagvoorzitter en in een nog te verschijnen boek gaat ze in op het fenomeen blockchain. Het valt haar op dat banken en verzekeraars nog lang niet op alle niveaus doordrongen zijn van deze ontwikkeling. “Buiten de happy few in organisaties die zich ermee bezighouden vanuit de innovatieagenda is de kennis onder medewerkers beperkt.” Dit wil overigens niet zeggen dat deze organisaties de ontwikkeling niet oppakken. “Niet alleen banken, maar ook technologiebedrijven en andere niet-financiële bedrijven zijn begonnen met pilots. Elke grote organisatie investeert in blockchain.”

Waarom investeren banken en andere bedrijven zo graag in blockchain? “Blockchain-transacties zijn openbaar en transparant. Het unieke aan de technologie is dat bij de vastlegging van de transactie ook direct de identiteit van de degenen die de transactie initiëren wordt vastgelegd. En daarmee ook de verandering in eigendomsverhoudingen.” Dit maakt dat blockchain-toepassingen veel verder gaan dan alleen de financiële sector. Landen als Zweden en Georgië gebruiken het al voor hun kadasters en ook autofabrikanten hebben blockchain al ontdekt. Wanxiang, een Chinese fabrikant van elektrische auto’s, gebruikt blockchain voor de registratie en het life cycle management van accu’s. Omdat dit veruit de duurste onderdelen zijn van een elektrische auto, kunnen klanten deze leasen van het bedrijf. Het is een mooi voorbeeld van hoe blockchain duurzaam vervoer voor een grote groep consumenten betaalbaar maakt.

Veel afdelingen straks niet meer nodig
“Ieder bedrijf van enige omvang ziet de potentie van blockchain en begrijpt dat zij de technologie moeten volgen en snappen”, stelt Roodink. Een interessant scenario is de koppeling van blockchain aan Internet-of-Things (IoT-)technologie. “Samsung heeft bijvoorbeeld een slimme wasmachine ontwikkeld die niet alleen signaleert wanneer het wasmiddel opraakt, maar ook tijdig nieuw wasmiddel voor je bestelt én afrekent. Dit voorbeeld geeft de potentiële efficiencyslag die er te maken is wel aan. Ieder bedrijf heeft te maken met transacties. Wanneer deze allemaal geïntegreerd worden, heb je straks een heleboel afdelingen niet meer nodig. De verkoopafdeling kan bijvoorbeeld wel naar huis.”

Hoewel iedereen die werkt in de financiële administratie zich zorgen zou moeten maken over de komst van blockchain, wil dit niet zeggen dat deze banen morgen al op de tocht staan door de ontwikkeling. Roodink beschouwt de ontwikkeling ook voornamelijk als positief. “Ik denk dat we als maatschappij gaan profiteren van blockchain. We gaan terug naar de kern van de zaak. Neem bijvoorbeeld de zorg, waar een groot deel van de inspanningen gaat naar administratieve afhandelingen. Daar valt veel te winnen.” Ook hoeft niet elke bankmedewerker straks een blockchain-expert te zijn. “Vergelijk het met de opkomst van internet. Zelf weet ik niet exact hoe het werkt, maar ik gebruik het wel elke dag. Zo is het ook met blockchain; het is van belang om in elk geval open te staan voor nieuwe ontwikkelingen.”

Tekort aan talent
Wie overigens voldoende IT-affiniteit heeft en besluit te gaan voor een carrière als blockchain-expert, heeft de banen straks voor het uitkiezen. Uit het Synechron-onderzoek komt naar voren dat veruit de meeste topmanagers overtuigd zijn van blockchain en dat zij denken dat budgetten voor projecten toereikend zijn. Aan één ding is echter een schreeuwend tekort en dat is voldoende talent om de technologie te implementeren. Bij 70 procent van de onderzochte organisaties is dit zeker het geval. Dus wie er aanleg voor heeft, kan de carrièreswitch zeker overwegen…