“Zorg je goed voor je zorgmedewerkers, dan doen zij de rest”
Foto: Dennis Vloedmans
“Ik ga toch geen mensen wassen?” In een notendop de eerste reactie van Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om in de zorg te gaan werken. Inmiddels zijn we jaren verder en is Niessen binnen en buiten het zorgland een graag geziene – en gehoorde – gast. We spraken met ‘Tommie in de zorg’, onder meer over zijn beweegredenen om toch wél in de zorg aan de slag te gaan en over zijn visie op de sector.
Tommie Niessen, ook wel bekend onder de naam ‘Tommie in de zorg’, is een zelfstandige verpleegkundige, spreker, blogger én schrijver van het boek ‘Tommie in de zorg’. Met zijn verhalen uit de dagelijkse zorgpraktijk weet hij te ontroeren, inspireren en ons ook te informeren over hoe het nou reilt en zeilt in de zorg. Maar had ‘m dit een paar jaar geleden verteld en hij had je voor gek verklaard. “Mijn beeld bij de zorg was die van spuitjes zetten en mensen wassen. Uiteindelijk heb ik hier twee weken over nagedacht en uiteindelijk ben ik het toch maar gewoon gaan proberen.”
Na verschillende niet-afgeronde opleidingen, waaronder Marketing en ICT, had Niessen eindelijk het gevoel dat hij echt in de juiste richting zat. “Ik haalde voor het eerst ergens voldoening uit.” Wat er zo mooi is aan de zorg, dat vindt Niessen lastig uit te leggen. “Het is iets gevoelsmatigs: dat je er voor iemand kunt zijn die je ook echt nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die emotioneel worden omdat je even met ze komt praten, dat je ervoor zorgt dat ze zich iets beter voelen.”
Verhoudingen
Het feit dat Tommie een man is, maakt van hem een behoorlijk unieke verpleegkundige. “In Nederland is één op de negen verpleegkundigen een man. Tijdens mijn opleiding was ik vaak de enige man en ook op het werk ben ik vaak de enige. Als er dan een keer een andere man bij zit, dan voel je je ook meteen een soort broeders van elkaar.”
Wat betreft de – op zijn zachtst gezegd – ‘scheve’ verhoudingen tussen mannen en vrouwen binnen de zorg, zullen de vooroordelen die veel mensen bij de zorgsector hebben, zeker een rol spelen, denkt Niessen. “Terwijl je pas een oordeel kunt vellen wanneer je iets echt ervaart. In mijn boek probeer ik een realistisch beeld van de zorg te geven.” Inclusief alle plussen en minnen dus. De ontroerende verhalen zijn de plussen, maar hoe zorgbesturen en de Nederlandse overheid met de zorgverleners omgaan, dat is een duidelijke min. “In Nederland bieden we goede zorg, maar verzuimen we om goed voor de medewerkers te zorgen. Daardoor zijn er nu zoveel problemen in de zorg. Denk aan administratielasten, tijd- en werkdruk, maar ook aan verminderd werkplezier.”
Waardering
Niessen is zelf zzp’er en heeft naar eigen zeggen ‘geen behoefte aan schouderklopjes’, maar vind wel dat er meer waardering mag komen voor zij die iedere dag de handen uit de mouwen steken. “Salaris is daar één onderdeel van, maar de meeste medewerkers wíllen niet eens meer loon: ze willen meer ruimte om hun vak goed uit te oefenen.”
Niessen roept zorgbestuurders daarom op om zich echt te focussen op zij die in de zorg werken. “Want als die organisaties goed zorgen voor hun medewerkers, dan doen deze medewerkers de rest.”
Tommie Niessen werd in september geïnterviewd tijdens de radio-uitzending van Financials van Morgen via New Business Radio. Benieuwd? Luister hier alle podcasts van de zorgaflevering terug.