“Detacheren is ideaal voor ambitieuze ontdekkers”

 In Recruitment

Werkzaam bij de Rabobank, wordt de Brabantse Germaine Doorenbosch al enkele jaren gedetacheerd. Het besluit om zich te laten detacheren, in plaats van bij een financiële instelling in loondienst te gaan, is iets waar ze nog steeds erg tevreden mee is. “Je leert veel door in andere omgevingen werkzaam te zijn.”

Op het moment dat Germaine Doorenbosch voor detachering koos, wist ze nog niet zo goed wat ze eigenlijk wilde gaan doen. Doorenbosch: “Ik wist toen wel al dat ik een leidinggevende functie wilde gaan bekleden, maar tegelijkertijd vond én vind ik zoveel dingen leuk.” Vandaar dat haar voormalige leidinggevende ruim twee jaar geleden eens een proefballonnetje bij haar opliet en suggereerde dat ze zich zou moeten laten detacheren.

En zo geschiedde. Sinds 2015 wordt ze door FBD Bankmensen gedetacheerd en is ze nu werkzaam als teamcoach bij Rabobank Maastricht en soms ook Venlo. Voor deze grootbank zat ze eerder ook al in Leiden en regio Schiphol én was ze werkzaam bij een Rabobank-vestiging die uiteindelijk te klein bleek voor haar wens om door te groeien.

Detachering, dat wekt de indruk dat als de opdracht is afgelopen, iemand plots geen werk meer om handen heeft. “Maar dat is onterecht”, gaat Doorenbosch direct tegen dat beeld in “Sinds ik ben gedetacheerd, heb ik nog geen moment zonder opdracht gezeten. Heb ik bij wijze van spreken mijn taken op vrijdagmiddag afgerond, dan kan ik op maandagochtend direct door naar de volgende klus.” Zeker binnen de finance zijn gedetacheerden erg gewild, dus om werk heeft ze nog nooit verlegen gezeten.

Maar het is niet zo dat er achterover kan worden geleund, ook niet wanneer iemand op het eerste gezicht tevreden is. “Het idee van detachering is juist dat je in verschillende werkomgevingen ervaring opdoet, daar leer je immers heel veel van”, schetst Doorenbosch haar idee van detachering in de financiële sector. “Detachering heeft voor mij weinig toegevoegde waarde wanneer ik bij één opdracht zou blijven zitten.” Detachering staat gelijk aan constant in beweging zijn en blijven.

Opleiding
Wat óók een voordeel is van als gedetacheerde door het werkende leven gaan, is de mogelijkheid om gediplomeerde opleidingen te volgen. Verschillende werkomgevingen en uiteenlopende opdrachten doen immers een beroep op een scala aan vaardigheden waar de gedetacheerde over moet beschikken. “Ik heb bijvoorbeeld een meerdaagse communicatietraining gevolgd, waar ik nog steeds van profiteer”, schetst Doorenbosch de toegevoegde waarde van opleidingen en trainingen waar ze toegang tot heeft als gedetacheerde. Doorenbosch: “Zowel je detacheerder als jijzelf profiteren hier immers van.”

Afwisselende opdrachten, opleidingen om jezelf mee te verbeteren en je vaardigheden mee aan te scherpen: niet iedere baan in loondienst biedt deze mogelijkheden. Vanwege haar positieve ervaringen raadt zij getalenteerde jongvolwassenen, die hun opleiding net hebben afgerond en de arbeidsmarkt betreden, ten zeerste aan detachering op zijn minst te overwegen. Doorenbosch: “Het is, in mijn ogen, de ideale manier voor ambitieuze ontdekkers om de financiële branche beter te leren kennen.”