Financiële zaken ook voor zorg een speerpunt
Met een zorgsector die zijn zaakjes financieel niet op orde heeft, ligt er voor financials een uitgelezen mogelijkheid om toegevoegde waarde te creëren. Steeds meer partijen buiten de zorgsector steken de helpende hand uit, waaronder FBD en AFAS.
We schreven eerder al over de ontwikkelingen die hebben geleid tot de staat waar de Nederlandse zorgsector zich nu in bevindt. Te weinig ondernemerschap, te veel verantwoordelijkheden die plots bij de zorginstellingen neer werden gelegd: in een notendop waar de pijnpunten liggen. Dat dit heeft geleid tot een zorgsector die niet in control is, zoals eerder onderzoek aantoont, dat vindt mevrouw Raaijmakers van de Nederlandse Zorgautoriteit misschien wat kort door de bocht. Tegelijkertijd geeft ze aan dat de zorginstellingen veel kunnen leren van financiële instituten, die al veel verder zijn op een vergelijkbaar ‘groeipad’ (van publiek naar privaat). Dat andere sectoren van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen de zorg behoeft verder weinig uitleg: softwaredienstverleners en de technische industrie maken überhaupt de digitalisering en automatiseringsslagen die ook in de zorg plaatsvinden immers mogelijk.
Maar ook voor financieel professionals ligt er een belangrijke rol weggelegd. Ga maar na: kwaliteitsverbeteringen en kostenbesparingen realiseren lijken behoorlijk conflicterend, maar zijn wel dé uitdagingen waar besturen van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties mee aan de slag moeten. Co-creatie kan de zorgsector een bestendige toekomst opleveren. Daarom organiseren softwareleverancier AFAS en financieel detacheerder FBD op donderdag 1 november de Dag van de Gezonde Zorg. Inspirerende sprekers – waaronder André Rouvoet, voormalig politicus en nu voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland – delen hun visie op de toekomst van onze gezondheidszorg. Interesse? Schrijf je dan in: de toegang is gratis!
FBD en zorg
FBD heeft zelf ook een uitgesproken mening over de richting die de zorgsector op zou moeten. Deze opinie, inclusief een omschrijving van de huidige staat van de Nederlandse gezondheidszorg en de oplossing die FBD zelf beschikbaar heeft, staat omschreven in de whitepaper ‘Zorg terug in control – Oorzaak, gevolg en het medicijn’. Interesse? Kijk dan eens op de specifieke zorgpagina van FBD.