Flexwerkers? Recruitmenttool voor talent

 In Organisatie

Bij zorgverzekeraar CZ is het beleid gericht op zo min mogelijk flexwerkers. Werknemers die in vaste dienst zijn blijven langer en zijn over het algemeen loyaler, zegt Barbara Snijder, HRM-directeur bij CZ. Vaste plekken zal het bedrijf dus niet vullen met flexwerkers. Maar als het nodig is, biedt deze arbeidsgroep wel een uitkomst. Bovendien fungeren flexwerkers als recruitmenttool voor talent.

 

Ondanks de duidelijke voorkeur voor vaste arbeid, werkt CZ toch met flexwerkers. Als seizoensbedrijf is de hoeveelheid werk niet evenredig verdeeld over het jaar, met een grote piek tijdens de overstapperiode. “We hebben ongeveer 250 extra werknemers nodig in deze periode”, vertelt Snijder. “We zien dat het aantal mensen dat zich oriënteert op een nieuwe verzekering en mogelijk oversluit is de afgelopen jaren is toegenomen. Deze trend heeft meer werk tot gevolg, waardoor onze ‘eindejaarspool’ de afgelopen jaren groter is geworden.” Een tweede reden waarom CZ gebruikmaakt van flexibele krachten is de behoefte aan een specifieke expertise. Door de vergaande automatisering neemt de vraag naar hoogopgeleide werknemers toe. Accountants en financeprofessionals, maar met name ICT’ers zijn gewild, terwijl het aantal administratieve functies juist afneemt door diezelfde digitalisering.”

 

Langetermijnvisie

Bij het werven van de flexibele krachten wordt rekening gehouden met de aansluiting tussen de persoon op het CZ-DNA. “Natuurlijk is er ook een aantal harde eisen, zoals beheersing van het Nederlands voor functies met klantcontact en specifieke certificaten, maar het is voornamelijk essentieel dat iemand bevlogen is en een interne drive heeft om goede service te leveren aan onze klanten”, aldus Snijder. Voorheen werkte de zorgverzekeraar met studenten, omdat zij het werk gemakkelijk oppikten en goed uitvoerden. Echter, studenten zijn opgeleid voor andere functies en vinden daardoor snel een andere baan. “Nu werven we flexibele krachten in een arbeidsgroep waarbij de kans groter is dat zij in deze functies bij CZ willen blijven werken, ook na de piek”, vertelt Snijder. “Door talent op deze manier aan ons te binden, slaan we twee vliegen in één klap.”

 

Imagoprobleem?

Veel financiële instellingen worstelen in de jacht naar talent door het stoffige imago van de sector. CZ heeft hier geen last van: “Natuurlijk zijn we bezig met financiën, maar het grootste deel van ons werk heeft betrekking op de zorg. Dit is een sector die regelmatig in de media voorbijkomt en heel interessante dilemma’s met zich meebrengt. We zijn zowel op microniveau (goede zorg voor een klant), als op macroniveau (sturen op kwaliteit en kosten van de zorg) actief, wat een interessant speelveld vormt”, meent Snijder. “Bovendien merk ik dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om in hun baan echt iets bij te dragen aan de maatschappij.” Ook de ICT’ers kunnen hun hart ophalen met de nieuwste technologieën: “We zijn veel bezig met nieuwe technologieën als blockchain en kunstmatige intelligentie. ICT’ers zijn natuurlijk op zoek naar dit soort innovaties binnen een bedrijf, dus wat dat betreft gaat het goed met het aantrekken van dit talent! We zetten CZ neer als een eigentijds bedrijf dat tijds- en plaatsonafhankelijk werkt, resultaten behaalt en maatschappelijk van belang is. En zo slagen we erin CZ als werkgever aantrekkelijk te maken.”

 

Ontwikkeling

Niet alleen het aantrekken, maar ook het behouden van talent is een uitdaging in de sector. Een goede werkgever zijn betekent volgens Snijder ook het aanbieden van opleidings- en ontwikkelingskansen. Waar de nadruk voorheen lag op het ontwikkelen van kennis, erkent Snijder ook het belang van het ontwikkelen van vaardigheden. Recent heeft de eerste groep jonge talenten het Young Professional Programme doorlopen. “Dat zijn we nu aan het bijschaven”, aldus Snijder. “We vinden het als werkgever belangrijk om werknemers te stimuleren. Zo moedigen we het opbouwen van leiderschapsvaardigheden aan en het wisselen van functie of vakgebied, zodat werknemers zich blijven ontwikkelen. Op deze manier werken we aan de duurzame inzetbaarheid van onze talenten.”