Uitzending Financials van Morgen bij New Business Radio. Thema: Innovaties in de breedste zin!

 In Sectortrends

Donderdag 13 juni was het alweer tijd voor de volgende radio-uitzending van Financials van Morgen op New Business Radio! Deze keer besloten we een breed thema op te pakken: innovatie! Natuurlijk, fintech kreeg een plek in de uitzending. Maar ook sociale innovaties, ontwikkelingen op het gebied van arbeidsplaatsen én innovaties binnen detachering kwamen aan bod.

Innoveren staat voor vooruitgang. Niet allen tech, maar meer dan dat. Het staat voor de lang geleden ingezette koersen binnen sectoren omgooien, anderen dwingen om óók te veranderen, ten einde ervoor te zorgen dat de klant beter wordt bediend. Het is echter niet alleen hosanna in de hemel: financials móéten mee, maar kunnen of willen dit niet altijd. Een interactieve uitzending, waarin niet alleen naar elkaar wordt geluisterd, maar waarin de deelnemers ook met elkaar in gesprek gaan.

Sociale innovatie

Gerard van Hees is vakbondsbestuurder van FNV Finance en is druk bezig met arbeidsmarktfitheid van de financials. Bij de HR-afdelingen staat duurzame inzetbaarheid inmiddels hoog op de agenda, maar het probleem zit ‘m niet in de budgetten. Het gaat er vooral om dat mensen hier zelf actie op ondernemen.

Ontwikkeling arbeidsplaatsen

Met Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, hebben we het over ontwikkelingen omtrent werkgelegenheid, onder meer in de financiële sector. Hoezo is er structureel minder werk binnen de sector? Waar komt dat door? En wat vindt Van Mulligen van de Wet arbeidsmarkt in balans?

Technologische innovatie

Crowdlendingplatform October is een mooi voorbeeld van een partij die het invullen van een ontstane behoefte combineert met transparantie en laagdrempeligheid. Luuc Mannaerts is CEO van October Nederland en kent zowel de traditionele als de spiksplinternieuwe kant van de financiële sector van binnen en van buiten. Waarin verschillen ze van elkaar?

Banken in beweging

Banken en verzekeraars worden steeds kleiner: dat merkt financieel detacheerder FBD ook. Hier zitten positieve (de noodzaak tot veranderen, meer lean & mean zijn) maar ook minder positieve (toenemende druk vanuit wet- en regelgeving) kanten aan. Op welke manier beïnvloedt dit de werkzaamheden van een financieel detacheerder als FBD?