Financials van Morgen via New Business Radio. Thema: het compliance-opleidingstraject van FBD, UWV en Dukers & Baelemans

 In Sectortrends

Afgelopen donderdag was het alweer tijd voor de laatste Financials van Morgen via New Business Radio van dit jaar! In de studio schoven Michel Strikker, Mark Dukers en Marc Kazius achter de microfoon. Zij kwamen praten over het opleidingstraject dat financieel detacheerder FBD samen met het UWV op poten heeft gezet en waarvoor Dukers & Baelemans de learnings verzorgt. Over maatschappelijk ondernemen en de uitdagingen binnen compliance.

Banken zijn naarstig op zoek naar medewerkers die onderzoek kunnen doen in het kader van Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC). In een notendop: het uitvoeren van integriteitsonderzoeken, om te achterhalen waar vermogen vandaan komt en wie de klanten van de bank daadwerkelijk zijn. Een hot topic, zeker gezien de witwasproblemen die nog dagelijks in het nieuws verschijnen.

Het ontstaan

Uitkeringsinstantie UWV en detacheerder van financials FBD hebben een opleidingstraject op poten gezet waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Niet alleen komen mensen vanuit een uitkeringssituatie weer aan een baan, tegelijkertijd wordt de immense behoefte aan CDD/KYC-analisten opgevuld. Michel Strikker, één van de directeuren van FBD, legt uit hoe dit compliance-opleidingstraject is ontstaan, wat het inhoudt en welke (opleidings)achtergrond de deelnemers hebben. Ook Mark Dukers, van opleidingsinstituut Dukers & Baelemans, komt alvast aan het woord.


Het gehele traject

Naast speeddates met potentiële kandidaten en e-learningmodules is er ook een bootcamp, voor zij waarvan de initiatiefnemers denken dat ze het in zich hebben om als CDD/KYC-analist aan de slag te gaan. Een combinatie van theorie en praktijk, maar ook vaardigheden als presenteren en het omgaan met onverwachte situaties komen aan bod tijdens deze bootcamp van twee dagen. Vervolgens is het tijd voor de vijfdaagse, veelzijdige opleiding met workshops van financieel opleider Dukers & Baelemans.


De deelnemer

Voormalig auditor Marc Kazius kwam in zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging uit bij het CDD-opleidingstraject van FBD en het UWV. Hij vertelt niet alleen over de opleiding zelf, maar ook over wat Customer Due Diligence en Know Your Customer (twee verschillende benamingen voor dezelfde functie) in de praktijk inhouden.


Compliance: what’s next?

Na een pilot in Twente en een succesvol vervolg in Utrecht is een logische vraag: what’s next? Compliance is flink in ontwikkeling en dit beperkt zich niet alleen tot de financiële sector. Strikker, Dukers en Kazius kijken gezamenlijk vooruit.