Blogger, vlogger, influencer, boekenschrijver: duizendpoot The happy financial

 In Sectortrends

Financiën saai? Toegegeven: het is niemands hobby om na werktijd nog de belastingaangifte in te vullen. Maar het regelen van je geldzaken hóéft geen sleur te zijn, zo toont Marjan Heemskerk op haar blog en in haar video’s. Als The happy financial staat ze particulieren en ondernemers op laagdrempelige wijze bij in het op orde houden van de financiën.

Het is alweer bijna november en traditiegetrouw betekent dat voor Marjan Heemskerk, a.k.a. The happy financial, dat ze weer een maand flink op de uitgaven gaat letten. Niet zozeer omdat het rekening-technisch noodzakelijk is, maar tijdens No Spend November wordt iedereen zich toch nét wat bewuster van hetgeen ze iedere maand uitgeven, zo legt Heemskerk uit in één van haar recentste video’s.

Finance begrijpelijker maken

The happy financial bestaat sinds 2016 en werd door Heemskerk opgericht toen ze nog werkzaam was als registeraccountant. “Ik wilde heel graag een blog beginnen, omdat ik zag dat er een gigantisch gat bestond. Een kloof tussen wat de klant weet aan de ene kant en wat de registeraccountant dénkt dat de klant weet aan de andere kant. Voor die klant wilde ik financiële zaken gemakkelijker en begrijpelijker maken en toen ben ik The happy financial gestart.”

The happy financial kon op veel bijval rekenen en Heemskerk was er meer en meer (graag besteedde) tijd aan kwijt. Uiteindelijk sprong ze in het diepe, van een baan in loondienst naar een bestaan als zelfstandige. Hoe pakte ze dit aan? “Ik ben natuurlijk een accountant, dus ik heb er eerst een spreadsheetje van gemaakt: hoeveel financiële zekerheid durf en wil ik aan? En hoeveel heb ik minimaal nodig om van rond te komen?”

Na wat rekenwerk had Heemskerk een beeld bij hoeveel ze zou moeten verdienen om van The happy financial te kunnen leven. Ze stelde een businessplan op, waarin ze de ambitie uitsprak om binnen drie jaar compleet van haar blog te kunnen leven. De praktijk pakte echter anders uit. “Die drie jaar werden drie maanden, toen bereikte ik al het punt dat ik die keuze kon gaan maken. Wil ik als accountant verder gaan, of fulltime als ondernemer? Die keuze was toen heel snel gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat het niet spannend was!”

Vloggen, bloggen, spreken

Naast haar blog neemt Heemskerk ook regelmatig video’s op én is ze een graag geziene gast bij veel financiële instellingen. “Pensioenfondsen, verzekeraars, banken en accountantsorganisaties willen heel graag dat ik onderwerpen bespreek en bij mijn doelgroep aan de man breng. Pensioenfondsen vinden het bijvoorbeeld heel lastig om mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar te interesseren voor pensioenen. Als ik daar een blog over schrijf, maak ik het leuk en makkelijk te begrijpen, waardoor mensen er wél over na gaan denken.”

Het werken als zelfstandige is wel iets dat je moet liggen. Heemskerk: “Je moet goed tegen de inkomensonzekerheid kunnen en je moet alleen kunnen werken.” Als ze een leuk nieuw idee heeft, hoeft ze dat met niemand te overleggen en gaat ze direct aan de slag. “Dat is enerzijds fijn, anderzijds sta je er wel helemaal alleen voor.” Heemskerk haalt ontzettend veel plezier uit en is ongelofelijk gepassioneerd over haar werk als The happy financial. “Ondanks dat ik het erg naar mijn zin had bij mijn werkgever, merk ik wat voor vrijheid ik nu heb en zou ik ook niet meer zomaar terug in loondienst kunnen.”

Verschuiving

De Noord-Brabantse ziet dat de financiële wereld verandert. “Jongeren kiezen steeds meer voor zichzelf en willen ook dichter bij de klant staan.” Als vrouw in de toch wel door mannen gedomineerde sector, merkte ze tijdens haar werkzaamheden als registeraccountant ook wel dat er nog steeds bepaalde denkpatronen in de sector aanwezig zijn. “Als teamleider kwam ik dan weleens binnen en zag je de heren schrikken: ‘ben jij de accountant?’ Dit is wel meer een dingetje van de oudere generatie hoor.”

Boek

Oktober was een feestelijke maand voor Heemskerk: ze bracht namelijk haar boek, luisterend naar de – voor zich sprekende – naam ‘The happy financial’, uit. In dit epistel legt ze aan de hand van haar 5-stappenmodel uit hoe iedereen zich financieel vrij kan voelen. “Je geld voor je laten werken, in plaats van heel hard te werken voor je geld.”

We interviewden Marjan Heemskerk in april van dit jaar voor Financials van Morgen bij New Business Radio. Wil je de podcasts terugluisteren? Klik dan hier.