Drie kwart werkenden gaat liever de diepte in bij één werkgever dan ervaringen op te doen bij meerdere organisaties

 In Sectortrends

Drie kwart van de werkenden gaat liever de diepte in bij één werkgever dan ervaringen op te doen bij meerdere organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van financieel detacheerder FBD onder 1029 respondenten. Ook zegt 29 procent gerust te willen werken in een bedrijf waar gereorganiseerd wordt.

Hoewel er een voorkeur bestaat voor diepgang bij één baas, staat de werkende Nederlander in loondienst welwillend tegenover het op projectbasis werken voor verschillende werkgevers. Zo geeft maar liefst 18 procent de voorkeur aan het werken op projectbasis voor verschillende werkgevers, in plaats van één baan bij een vaste baas. Dit komt overeen met de cijfers van het CBS uit 2018: toen waren er ruim 3 miljoen flexwerkers in Nederland actief, van wie bijna 2 miljoen in loondienst en bijna 1,1 miljoen als zzp’er. “Steeds meer Nederlanders zien de voordelen van het werken voor verschillende werkgevers en dat is handig want werkgevers gaan steeds vaker op zoek naar flexibele vormen van arbeidsrelaties”, zegt Michel Strikker, directeur business development van FBD. “Voor werknemers kan het werken voor verschillende opdrachtgevers ook een verrijking zijn. Je kan veel over je zelf leren. Waar ben je goed in, waar ben je op je plek en waar juist niet?”

Belang flexibel werken

Uit het onderzoek blijkt ook dat 88 procent zegt dat het steeds belangrijker is om flexibel te zijn en het vermogen te hebben om zich snel aan te passen, om zo aantrekkelijk te blijven voor werkgevers. ”We leven in ongelofelijk dynamische tijden,” aldus Michel Strikker. “Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als werknemer moet je hierop in kunnen spelen. Leer je niet om met verschillende taken en omgevingen om te gaan, dan zou je op een later moment weleens flink in de problemen kunnen komen.”

Opbouwen persoonlijke band met collega’s

Aan contact met collega’s wordt veel belang gehecht. Zo geeft maar liefst 71 procent van de ondervraagden aan het belangrijk te vinden om ook op persoonlijk vlak relaties met collega’s op te kunnen bouwen. Voor vrouwen geldt dit met 78 procent sterker dan voor mannen met 65 procent. Vooral jonge vrouwen hechten hier met 91 procent veel waarde aan. Strikker: “We weten allemaal dat het hebben van fijne collega’s het werkplezier gigantisch vergroot. Werk je bij verschillende opdrachtgevers, dan is dat veel lastiger. In die zin offer je je sociale behoeftes op voor meer flexibiliteit. Dat levert je wel weer een meer toekomstbestendige loopbaan op.”